Kenapa doktor tak bagi awak MC??


One thing that doctors are easily irritated is about Medical Certificate.
I know so many of you would say,' Kalau dah sakit takkan nak kerja jugak?'

or 'Hingus saya meleleh dlm aircond macam mana saya nak kerja?'

We get it.
Whatever on your mind, trust me doctors have heard them all.
If we see hundreds patients in a day and we work 5 days a week for years, of course we heard them all.

The question to doctors,'Kenapalah doktor ni kejam sangat kedekut MC? Tak nampak ke orang sakit ni?'

Hehehehe.

I guess some doctors are kind of strict and almost too strict.
If you have recorded high temperature, the doctor will give an MC. If not, no Mc.
Even if you say, saya demam tapi bila doktor cek tak demam pun. Mestilah u oll marahkan. Tapi sebenarnya byk benda yg pesakit tak faham. Bila kita sakit, sengal badan, seram sejuk, kita tak semestinya demam. Cuma badan rasa nak demam. Doktor hanya 'classify' you as having a fever if your temperature gose beyond 37.5'C.
Selalunya tak sampai tinggi tu.

Kalau tak demam tp sakit bdn kenapa tak bg MC?
hehehe.
Sb u tgh berckp dgn geng geng 'workaholic', geng yg demam pun kerja. So setakat batuk selesema tu kami tak heran sb kami akan terus bekerja.
Cirit-birit pun kami kerja.
Sb tu doktor fikir, kalau dia boleh kerja kenapa orang lain tak boleh?

Okay.
Sebagai seorang manusia, saya selalu bagi MC kalau ada sebab munasabah.
Pening kepala jaga anak sakit.
Sakit pinggang sb mengandung.
Loya-loya, pening tapi tak muntah (sebab mengandung).-->walaupun saya kerja sambil muntah masa mengandung.
Batuk selesema m sakit badan tp tak demam.
Cirit-birit.
Migrain.
Mcm2.

Tapi sebagai seorang generasi zmn kini, saya dapat bandingkan betapa manjanya generasi saya berbanding generasi 50-an.

'Puan, tekanan darah tinggi ni, Saya bagi cuti rehat ye?'
Dia jawab,'Owh tak boleh doktor. Saya memang tak boleh cuti'.

'Encik, demam panas ni. I think you have dengue fever. I bagi cuti rehat ye?'
Jawabnya,'Tak boleh doktor. Kalau doktor bagi pun saya akan pergi kerja'.

Not that I recommend these but the spirits are just marvellous in comparison to the young generation.
Inspiring.

Reason kenapa awak tak dapat MC;

1) awak muda, umur 18-20 dan tiada demam, muka nampak fresh walaupun ckp demam. Kalau muda tu saya expect you kuat.
2) Awak ckp awak batuk, demam, sakit tekak tp masuk klinik bau rokok kuat. Kalau awak kuat tuk hisap rokok which will only worsen ur disease, I expect you strong enough to work.
3)Cerita yg bertukar-tukar. Sekejap cirit 2 kali, lepas tu cirit tukar jadi 4 kali. Hmm, gaya menipu.
4)Bila doktor tanya 'Awak nak mc?' awak jawab 'boleh jugak'. Takde istilah boleh jugak ye. Samada awak mmg perlukan MC atau awak mampu bekerja. So jawab 'saya nak mc'.
5)Awak jawab 'badan saya masuk angin jadi tak boleh kerja'.
6)Awak jawab 'semalam saya pergi gym jadi sekarang sakit bdn. Tak larat bangun'. Nonsense and rubbish.
7)Saya tak pergi kerja harini sebab boss saya cakap kalau sakit tak larat, suh ambik MC. Doktor tanya balik 'tu boss awak ke boss saya? Saya tak ikut ckp boss awak. Saya bagi mc bila saya rasa awak layak'.
8)Saya tak cukup tido semalam. Haish. Boleh saya bagitau awak berapa ramai org tak ckup tido dlm dunia ni? Kalau semua yg tak ckup tido boleh dpt mc, mmg tutupla company tu.
9) Badan saya letih sgt sb saya dah 5 hari saya balik lewat kerja. Encik, badan letih bukan maksudnya sakit. Walaupun saya bersimpati, tp tu bukan alasan layak dpt MC. Boleh saya bagitau yg bdn saya pun sakit sebab saya kerja 14 jam sehari dgr org mcm encik ni.
10)Saya nak ambik MC sb cuti saya dah habis. Saya rasa saya perlu rehat.
Puan kalau puan perlu rehat, saya tak boleh guna cuti Mc sebab cuti ni namanya 'medical certificate' for a good reason. Bukan 'rest certificate'.
Saya kena jujur pada pekerjaan saya dan keputusan saya. Sebab tu walaupun saya senyum sambil menjawab kenapa saya tak boleh bg awak mc, tp dalam hati saya rasa meluat sgt.

Post ni bukan untuk yg layak dpat MC ye.

Comments

  1. Penah tjadi dlu pegi kk bisul kat punggung sruh dr tgk.. Dia ckp xpe.. Xyah tgk.. Kasi mc satu hari then sruh appointment tp tarikh lg sbulan.. Cmne plak tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts