Thursday, 4 August 2016

Review on Q-dees and FEES



Good morning,

Isabella just loved her school.

Today she woke up on her own and she said,'Isabella nak pergi school ni. Isabella painting'.

Yesterday, her teacher sent me a photo of her painting.

I literally laughed.
I couldn't even believe that she can hold the brush on her own, let alone paint simple pictures.

I guess my almost 3 years old baby is a big girl now.

Sobb sobb.

Maybe she wants to be an artist and painting is her hobby.
Hahahha.

But mommy wants you to be a businesswoman.

Takpee...
It is still early.

The headmistress commented that 'she is very smart'.

Mommy terus gelak.

Like seriously teacher???

Is she really that smart?

Macam lawak saja. Hahahaha.



If you guys are staying somewhere near Melawati, I do recommend Tadika Sinar Ilham, Q-dees Melawati.

It is excellent.

The teachers are senior and with proper education.
The headmistress was a graduate from the UK.

The language medium is English.
They teach kids according to the development.
Meaning, there are lots of fun activities.
For 4 years old, they have swimming as well.

Isabella has attended for 4 days now and I can see that she can form better sentences when she speaks.
She doesn't asnwer questions with a simple Yes or No.
She answers full now.

She just can't wait to go to school.
She gets so excited.

She also hugs her class teacher when she sees her in the morning.

She only does that to a few of her relatives, not to everyone.
Only to those who were really nice to her.

I guess the teacher was really nice to her.


We are glad that our daughter is adjusting really well and very enthusiastic with her new school.
I think it is very important to let our children enjoy going to school.
That's why we chose the best on for her.
We too months and months surveying the kiddy around this area.

The annual fee was RM 1300 plus.
It comes with her reading books, CD and school uniform.

Class start from 8.30 a.m. to 12 p.m.
Monday to Friday.
On Monday, they have water play.
On Friday, they have gym class.

Per month only RM 260 and every 4 month RM 270 (a new semester).
Then, it goes back to RM 260 again.

I think the price is very reasonable.
This was Isabella when she was a baby.
Now, she has start her kiddy. Later she will go to primary school and so on.
Before I know it, she is getting married and leaving me.
So sadd!!



Ok guys, gotta go now.
Bye



Saturday, 11 June 2016

WHAT IS GOING ON IN MY LIFE...


Assalamualaikum,

I can't believe my last entry was in March.

Omg!! That was such a long hiatus.
But the thing was... you guys still visiting this blog for like 500 view ears per day.
Wow!!

A lot of things have happened.

I have been so busy since March.

Alhamdulillah my business is blooming.

I cannot thank Allah S.W.T enough for this gift.
My business team Rich Young Group has expanded beyond.
We have 13 leaders now earning 4 figures income.
We have 50 business partners actively sharing the health benefits from Shaklee.

And the last 4 months, I have started earning 5 figures income.
In July however, it will be the first time that my income reach number 2x xxx.

This is a blessing.
This health business is my passion.
My business is my baby.
There are so many things for me to do.
It is time consuming.
Thus, I had to leave my old job.
It has been 2 months now.

Isabella has started school in Q-dees.
She loves it.
Today is the third day that we drop her to school.

She started shouting joyfully as soon as she saw her kindergarten.
She ran to hug her teacher.

Wow!!
My husband and I was saying that the teacher must be really nice to her for she doesn't just hug anyone like that.
Only few uncles and Tok shu.

I will write more about Q-dees.
What I love about this Q-dees.

Dun worry.
I will start blogging again.
So much to share.
I am planning a trip to Japan soon.
Also planning for Camy's aqiqah.
Fuhh!! Too many things to think about for now.

Tata..

Wednesday, 9 March 2016

KENAPA NAK MINTA GUGURKAN KANDUNGAN??

ALLAH MAHA MENGETAHUI...

RAHSIA YG ANDA TAK TAHU..

KENAPA NAK MINTA GUGURKAN KANDUNGAN????

Ramai ibu2 yg termengandung cepat sgt sedangkan anak Bongsu masih kecil, menangis kt doktor cakap tak bersedia.

Tak bersedia dari segi kesibukan, anak kecil perlukan perhatian dan kewangan.

Ada yg sampai mnta ubat bg gugur.

MasyaAllah saya tak boleh buat sebegitu kerana ia melanggar etika saya sebagai seorang doktor yg beragama Islam.

Rezeki Allah S.W.T nak bagi kerana Allah Maha MENGETAHUI.

Saya masih ingat kesakitan, kepenatan, kesusahan semasa mengandung anak pertama. Sehingga terpaksa duduk atas kerusi roda selama sebulan akibat kemalangan kereta yg menyebabkan sakit tulang belakang.

Akibatnya tulang saya lemah. Sering saya susah bergerak.

Anak kedua tiba bila masa saya sibuk mengejar anak pertama berlari2 aktif.

Saya berdoa,' Ya Allah, aku tahu aku belum mampu, aku tahu aku belum bersedia secara fizikal utk mengandung lagi. Aku masih ingat segala ujian yg lepas. Tapi aku percaya kpd hikmah ini. Aku pohon Kau permudahkan urusan aku'.

Mengandung kedua masih alahan teruk. Masih lembik, anemia, penat ya Amat.
Suara di klinik makin lama Makin berbisik. Pesakit pun xdengar saya cakap APA. Namun begitu ketika saya berasa sgt2 lemah, ketika saya menangis dibahu suami..

'I tak larat lagi. I tak mampu nak bertahan lagi 4 bulan macamni. I rasa mcm nak pengsan balik kerja lewat2 mcmni..'

Allah terdetik pd hati saya untuk mencuba sesuatu yg saya sgt against before this.

Saya yakin saya tak perlu supplements Shaklee. Saya yakin cukup dgn ubat tambah darah dari klinik kesihatan dan minum susu.

Tapi kenapa masih low hb?
Kenapa masih penat sgt ni?
Kenapa masih rasa nak pengsan, pening2 dan sakit tulang dan otot?
Kenapa saya masih ada cramp lagi??

Ada seorang senior saya doktor juga pesan, minum susu Dutch lady nanti gula naik.

Saya buat tak peduli sb habis tu saya nak cramp kaki malam2 ni camne.

MasyaAllah gula saya terus naik.

Hampir nak kena kencing manis semasa mengandung.

Tersentak.

Terus stop minum susu. Susu ni manis byk lemak tpi kandungan kalsium tak tinggi pun.

Hbs tu saya nak buat APA ni??

Terus tetiba Allah detikkan pd hati saya, cuba ESP Shaklee.

Saya yg tak suka Shaklee tanpa sebab sblmni. Tak suka soya. Sampai skrg saya tak suka rasa soya. Tak boleh telan pil. Saya boleh terfikir nak ambik ESP.

Lalu saya contact sahabat saya seorang doktor yg juga menjual Shaklee, Dr Maryam.

Saya ceritakan masalah saya. Beliau suggest ESP dan Osteomatrix.

Saya beli dan terus makan.

Saya bancuh ESP saya dgn milo utk buang rasa soya. Memang sedap sgt!! Saya suka sgt rasanya campuran ini.

Malam kedua saya tido tanpa cramp kaki.
Saya masih igt sb setiap mlm saya cramp 5x sampai suami mesti kena bgn utk urut kaki. Saya mesti menangis.
Fobia tidur.

Hari kedua lepas ambil ESP dan Osteomatrix saya tidak lagi penat, tiada lagi cramp.

Saya kerja 9 pg sehingga 10 mlm.
Selalunya jam 8 mlm tu saya dah bateri low. Semua staffs tau. Tapi tetiba jam 8 mlm saya masih mcm jam 9pg. Gelak2 senyum buat lawak. Usik pesakit. Saya happy sgt sb saya cergas dan bertenaga.

Alhamdulillah. Syukurnya dgn kesihatan ini.

Lepas seminggu org smua tgur saya berseri semasa mengandung.

'Doktor nampak berseri. Kulit doktor tak pucat lesi lagi'.

Allah ada banyak cara nak bantu kita.
Tapi kita kena berusaha mencari jawapan utk segala masalah.

Mengandung kali kedua saya penuh dgn kemanisan.

Saya tak lagi fobia MENGANDUNG.

In fact saya look forward utk mengandung lagi 2-3 tahun hahhahahahaha.

Utk fokus pada bisnes dan anak2 dahulu.

Maka begitulah saya dari doktor anti Shaklee menjadi penyokong produk Shaklee yg tegar.

Saya pohon agar Allah S.W. T tunjukkan perancanganNYA.
Dan ini perancanganNya.
Kalau tak sihat, cari penawar.
Rahsia Allah meluas.
Even seorang doktor yg rasa tahu semua benda pun tak tahu banyak benda.

Kini hidup saya dipenuhi dgn kasih-sayang anak2 dan suami.

Suami tanya,'U syg Camy tak??' sambil suami gomoi2 baby Camy.

'Mestilah syg. Setiap masa I susukan dia,' serius saya bersyukur sgt Allah anugerahkan anak2 saya termasuk Camelia.

Sygnya mommy kpd Camy.
Alhamdulillah, bersyukur Allah S.W. T tak dgr rungutan karut aku.
Kerana Allah Maha Menhetahui apa yg kita tak ketahui.


Jadi ibu2 kalau ada masalah dan terasa berat dgn cabaran dihadapan kita, jgn khuatir kerana rahsia Allah terlalu besar, tak dpat kita jangka dari awal.



Dr Hasifah
SID Shaklee
012-330 0780

Friday, 4 March 2016

Mommy I don't want


Some kids still nursing even after 2 years old.
Whenever Baby Camy cries, Isabella will call mommy because baby wants milk.
She is so concerned about her baby.

So, yesterday, Isabella asked for milk,'Mommy I want chocolate milk'.

Mommy was so lazy to get up so I offer her my breast milk.

She said No!
Like really no.

I got curious so I pulled her onto my lap and pretended to breastfeed her.
The poor girl cried so loud. LOL.

'Mommy, I don't want!!'

Turning her face away..
I guess to her it must be weird or disgusting.
Hahahaha.


Huh How dare dia lupa daratan hehehe. She used to live with this milk.


Thursday, 3 March 2016

EBOOK AKU ORANG GILA; TAK NAK HIDUP LAGI..


Sambungan EBOOK Akulah orang gila....

Tak sepatutnya saya mengandung pada waktu itu.
1st of March.
Menangis saya diatas lantai bilik.
Isabella baru sahaja 1 tahun 3 bulan. Masih kecil sgt untuk saya mengandung lagi.


Kami berbincang berdua, saya dan suami.
Rezeki zuriat itu dari Allah S.W.T.
Mungkin ada perancangan besar dariNYA.

Saya bertugas seperti biasa. Sibuk sehingga malam.
Isabella ikut mommy pergi kerja kerana ketika itu saya bekerja di CYBERJAYA.
Saya hantar Isabella ke Real Kids Cyberjaya.

Bila kami berpindah ke KL, saya dgn Isabella ulang-alik setiap hari Cyberjaya-KL.
Pulang jam 11 malam ke rumah dah Isabella akan tidur didalam kereta.
Maka terpaksalah saya mendukung anak dari kereta sehingga condo tingkat 16 bersama barang2 anak.
Sehingga 30 minggu mengandung saya dukung anak yg semakin berat mcm batu.

'Penatlah sayang bawa Isabella pergi kerja. Pagi2 dia still tidur kena dukung sampai ke kereta. Balik kerja malam pun dia still tidur nak kena dukung lagi. I rasa kita stop kan dia dari perdi Real Kids. Hantar kat adik sudahlah'.

Saya makin sarat, makin penat.
Dengan alahan mengandung yg teruk, saya stop buat locum hari Sabtu Ahad.
Hanya2 hari weekdays sahaja saya bekerja sehingga malam.
Weekend saya rehat.

Tapi dgn usia 30 tahun, mengandung sarat pulak, bekerja 9 pagi sehingga 11 malam, ulang-alik KL-Cyberjaya setiap hari, rasa nak pengsan.

'Penatlaaa macamni syg. I tak larat nak teruskan. I ada lagi 3 bulan sebelum beranak. I tak sanggup rasa letih macam ni,' sering saya beritahu suami.

Saya rasa mcm nak pengsan saja setiap hari.
Muka makin pucat.
Hb makin low akibat kesibukan dan kepenatan. Maka makin penatlah saya apabila darah turun.
Kaki mula cramp teruk setiap malam.
Pinggang saya sakit.
Balik kerja saya akan terbaring macam org lumpuh.



Saya mula minum susu setiap hari 3x.
Saya tak suka susu bila pregnant sb bau.
Tapi saya tau saya kurang kalsium bila mula sakit2 bdn, sakit pinggang, sakit gigi dan kejang kaki berkali-kali setiap malam.

Malangnya susu tak membantu langsung.
Sebaliknya disebabkan susu itu manis, gula saya naik mendadak.
Bahaya!!
Takut kencing manis semasa pregnant.

Saya terkejut sgt!!
MasyaAllah.

Bahayanya.

Saya stop minum susu.

'I dah tak tau nak buat apa ni syg. I penat sgt, I sakit. Hb I low. I rasa I nak try pm kawan I Dr Maryam. Dia jual Shaklee. I selalu baca dia post pasal Shaklee bagus untuk mengandung. I harap sgt Shaklee dpt tolong I. Ni last hope. Kalau Shaklee tak dpt tolong, memang habislah I selama 3 bulan ni'.

Setelah berfikir masak-masak selama seminggu, saya baru pm. Lama saya nak buat keputusan sebab saya ...
1)Tak suka telan pill.
2)Saya tak pernah ada faith dengan supplements pun.

Dr Maryam suggestkan ESP dan osteomatrix.
Penuh kalsium, B complex, protein dan minerals utk beri tenaga serta hilangkan sakit2 badan.

Saya terima pakej di klinik.
Terus disambar dan bancuh segera.
Bagai org yg tak tahan sgt sakit dan ingin segera sembuh.
Tergelak nurses di klinik.


2 hari selepas itu, saya tiada lagi kejang di kaki.
Pertama kali dapat tidur malam dgn lena.
Tidak lagi menangis semasa tidur kerana kejang kaki sebanyak 5x.
Suami tidak lagi saya kejut untuk mengurut kaki yg tengah kejang.

Bagus betul Shaklee ni saya terdetik.
Tapi saya masih tak yakin.
ESP pulak buat saya sgt bertenaga.
Saya sedar malam-malam pulang kerja saya masih lagi ceria dan aktif.
Tidak seperti dulu kalau sampai rumah jam 11 malam, dah rasa macam nak nangis.
Sebab tenaga sudah lama tiada. Hanya yang ada hanyalah kecekalan sekukuh besi untuk terus berjalan.
Adakalanya saya rasa seperti ingin buang semua beg-beg yang saya galas itu dan duduk berehat diatas lantai dalam condo saya semasa dalam perjalanan naik ke rumah.
Letih duduk condo ni.

Alhamdulillah saya aktif, bertenaga dgn ESP dan osteomatrix.
Mulalah  saya panjang kaki pergi attend kenduri dan sebagainya.
Mak mertua perasan saya makin aktif.
Bila pulang ke kg, saya mula memasak bihun sup utara, masak western food, masak nasi ayam dan lain-lain.
Sebelum ni terbaring dalam bilik macam orang sakit.

'Effa ni mengandung anak perempuan ni. Rajin ke dapur. Nampak Effa sihat sekarang. Dulu mak tgk duduk pun kena tongkat kepala,'tegur mak mertua saya.

'Effa makan Shaklee mak. Memang rasa kuat sangat. Bagus sungguh Shaklee ni mak,'saya bercerita.



Selepas 2 minggu amalkan Shaklee, saya perasan kulit saya yang pucat lesi, lesu kebiruan sebelum ni bersama lebam pada mata yang buat saya rasa seperti zombie kampung pisang itu hilang.
Kulit saya jadi pinkish, gebu mulus.
Walaupun tak senyum tapi muka nampak ceria kerana berseri.

Mulalah pesakit tegur,'doktor mengandung pun cantikkan,'kata mereka.

Nurses tegur doktor naik seri ambik Shaklee.

Ipar-ipar tegur,'nampaklah macam orang sikit. Sebelum nampak macam orang sakit saja'.
Saya akui semua itu.



Saya amalkan B-complex, vitamin C, ESP dan osteomatrix.

Badan saya makin cergas.
Istilah letih tu sudah tiada.
Tak rasa seperti mengandung pun.
Dunia kini milik saya semula hehehhe.
Kulit saya makin cantik.
Parut jerawat mula hilang.

Ramai yang menegur saya.

Tersenyum saja bila orang puji kulit cantik.
Tak pernah orang cakap kulit saya cantik sebab saya banyak parut jerawat.

Isyk bagus betul Shaklee ni. 
Rasa macam nak jadi ahli la.
Nak buat macam mana?
Maryam takde cakap pasal jadi ahli pun.
Patut aku share pasal kebaikan set mengandung ni.
Kesian ibu mengandung yang lain.
Tapi macam mana nak jual?
Aku tak pernah menjual pun.
Tak pandailah.
Tak pandai iklan.
Malulahhhhh..


To be continue...

Wednesday, 2 March 2016

SUATU KETIKA SAYA PERNAH PUTUS-ASA

Genap sebulan saya hadiahkan ayah saya dgn sebotol VIVIX.


Ayah penghidap kencing manis.

Dah 5 tahun doktor nasihatkan ayah untuk mengambil insulin. Tetapi ayah berdegil.

Sebagai seorang doktor, saya sgt risau kerana gula ayah sentiasa tinggi. 14-18 fasting blood sugar.

Apa yg saya boleh bantu??

Berbuih2 mulut saya nasihatkan ayah.

Mama selalu call saya suh tegur ayah. Katanya bilik air ada semut. Mesti gula ayah tinggi. Sebenarnya mama suspect ayah ada kencing manis pun sebab semut dlm bilik air jugak 10 tahun yg lepas.

Risau!!

Segala komplikasi penyakit kencing manis terlintas di kepala.

'Ayah kalau gula tinggi macamni nanti buah pinggang ayah rosak, ayah boleh kena strok, ayah boleh buta, ayah boleh terkena serangn jantung, ayah boleh kena potong kaki. Ayah nak ke?'

Ayah cuba menjaga makan, bersenam, tetapi gula masih tinggi.

Apa yang boleh saya lakukan.

Saya sudh hampir putus- asa.

Kasihan ayah.


Akhirnya saya mengkaji Vivix dgn lebih mendalam.

Terlalu byk kebaikan saya jumpai.

Saya nekad untuk biar ayah mencuba.

Niat supaya ayah makin sihat.

Alhamdulillah, doktor klinik kesihatan tersenyum buat pertama kalinya,,,

'Eh gula Cikgu dah elok ye sekarang. Cikgu buat apa?Selalu sampai 18 ni'.

Ayah hanya tersenyum sambil menjawab,'Kita jaga makan doktor. Kita exercise'.

Hahahahahhaa. Ayah cover pulak. Padahal ayah sentiasa berusaha jaga makan, sentiasa cuba exercise tetapi gula masih sama.

Gula ayah dari 18--->7.

Alhamdulillah.

Ini adalah kebahagiaan kepada saya.

Kesihatan ayah lebih bermakna dari wang dan harta didunia.

Maka niat saya ingin berkongsi kebaikan Vivix kpd org ramai.

Mengubah mentaliti saya dan anda yg hanya nampak ubat-ubatan sahaja sebagai cara merawat dahulu.

Kini saya yakin semua penyakit ada penyembuhnya.

Supplements adalah cara kita MENGHALANG PENYAKIT DAN MENYEMBUHKAN TUBUH KITA.

Cegah dari awal lebih baik dari berpenyakit dan mula mengamalkan ubat-ubatan.


DR MUMMY
FOUNDER RICH YOUNG GROUP
012-340 0780