Pain!! Super pain!!


I have been having pain in my pelvic bone recently, upto my thigh.
In medical term it is called Pelvic girdle pain.
Pain in your symphisis pubis due to misallignment, hormone relaxin which was released during pregnancy and causing widening of your joints.
Bla bla bla.
Boring right?
Or tak faham?

Maksudnya mcmni.
Bila mengandung kita akan ada hormon nama relaxin yg bagi longgar sendi supaya boleh kembang sket sb nak support mak yg kembang.
Bagi tulang pinggul pulak untuk support isi dalam yg makin membesar sb ada bayi.

Kes ni seorang dlm 4 org mcm tu.
Bukan semua ibu kena.TAPI RISIKO KALAU IBU PERNAH TRAUMA/accident/ masalah tulang belakang.

Macam saya.
Dulu masa first time pregnant, saya accident kereta dan sebulan duduk dalam wheelchair.
Tapi lepas tu dah okay takde masalah ni.
Tapi baru2 ni terkena pulak.
Sakit belakang mcm dulu takde tapi sakit pada pelvic bone.
Tak boleh jalan dan letak langkah.
Bukan sengal2 or sakit badan or letih tapi tak boleh jalan sb tulang pada symphisis pubis tu tak betul alignment.

Tulang yg dia label tu la.

So bila tulang tu terbuka/ lari sket, kita tak boleh berjalan, bergerak, semuanya susah dan sakit.

Tapi disebabkan saya yg degil ni, harini dtg jugak kerja. Konon bolehlah.
Tetiba jd lagi teruk.
Nak jalan pergi tandas pun tak boleh.
Terpaksa drg letak atas wheelchair tolak masuk tandas. Sigh.
Maka, harini hari last saya bekerja nampaknya.

I think I might need to visit physiotherapist to correct back the alignment.

Comments

  1. sakitnye cip..macam mana ko drive back balik umah? :(
    take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni husband hantar dan ambik :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts